Jak czyścić kocioł grzewczy Electrolux EWH 100 Magnum?

Mam nadzieję
1
odpowiedź
242
oglądania

Dzień dobry W prywatnym domu zainstalowany jest kocioł magazynowy „Electrolux”, model „EWH 100 Magnum”. Działa od 6 roku, nigdy nie czyszczony.

Do czyszczenia spuściłem wodę zgodnie z instrukcjami, to znaczy otworzyłem zawór ciepłej wody, zamknąłem zimny, a następnie otworzyłem zawór bezpieczeństwa. W sumie zabrakło wody: 2 litry z kranu i litr z zaworu. Dlaczego W końcu kocioł ma 100 litrów.

Odkręć dziesięć nie. Powiedz mi, co mam robić. Dziękuję

Komentarze odwiedzających
  1. Ekspert
    Alexey Dedyulin
    Ekspert

Witam Konstrukcja większości podgrzewaczy wody, w tym Electrolux, jest taka, że ​​gdy urządzenie jest prawidłowo podłączone do systemu zaopatrzenia w wodę, tylko część cieczy, która znajduje się w rurze z ciepłą wodą, może zostać odprowadzona. Ma to na celu ochronę kotła przed niepotrzebnym odwodnieniem.

Faktem jest, że nowoczesne podgrzewacze wody są zaprojektowane do stałej obecności wody w zbiorniku. Nawet przy długim okresie bezczynności woda musi znajdować się w zbiorniku! Jest to konieczne, aby chronić nagrzewnicę przed kurzem i zapobiec korozji (rdza pojawia się szybciej, gdy naprzemiennie tryby woda-powietrze niż gdy jest stale w wodzie).

Procedura czyszczenia nie obejmuje całkowitego opróżnienia. Opróżnianie może być konieczne tylko podczas wykonywania prac naprawczych, na przykład podczas wymiany grzejnika. Producent „Electrolux” kategorycznie zabrania wykonywania czyszczenia elementów grzejnych.

Baseny

Pompy

Ocieplenie