Jak czyścić kocioł grzewczy Electrolux EWH 100 Magnum?
Dzień dobry W prywatnym domu zainstalowany jest kocioł magazynowy „Electrolux”, model „EWH 100 Magnum”. Działa od 6 roku, nigdy nie czyszczony.
Do czyszczenia spuściłem wodę zgodnie z instrukcjami, to znaczy otworzyłem zawór ciepłej wody, zamknąłem zimny, a następnie otworzyłem zawór bezpieczeństwa. W sumie zabrakło wody: 2 litry z kranu i litr z zaworu. Dlaczego W końcu kocioł ma 100 litrów.
Odkręć dziesięć nie. Powiedz mi, co mam robić. Dziękuję
Komentarze odwiedzających
Dodaj komentarz
Witam Konstrukcja większości podgrzewaczy wody, w tym Electrolux, jest taka, że gdy urządzenie jest prawidłowo podłączone do systemu zaopatrzenia w wodę, tylko część cieczy, która znajduje się w rurze z ciepłą wodą, może zostać odprowadzona. Ma to na celu ochronę kotła przed niepotrzebnym odwodnieniem.
Faktem jest, że nowoczesne podgrzewacze wody są zaprojektowane do stałej obecności wody w zbiorniku. Nawet przy długim okresie bezczynności woda musi znajdować się w zbiorniku! Jest to konieczne, aby chronić nagrzewnicę przed kurzem i zapobiec korozji (rdza pojawia się szybciej, gdy naprzemiennie tryby woda-powietrze niż gdy jest stale w wodzie).
Procedura czyszczenia nie obejmuje całkowitego opróżnienia. Opróżnianie może być konieczne tylko podczas wykonywania prac naprawczych, na przykład podczas wymiany grzejnika. Producent „Electrolux” kategorycznie zabrania wykonywania czyszczenia elementów grzejnych.