Problem z ciśnieniem, gdy pompa TSRm-158A
Witam Historia jest właśnie taka. Istnieje pompa ТСРм-158А i elektroniczny regulator ciśnienia EPS-16 wyprodukowany przez „Pumps plus equipment”, Charkow. Regulator stoi około 2,5 m nad pompą. Rura ssąca i tłoczna do regulatora są z tworzywa sztucznego 50 mm. Domowe okablowanie to również 20 mm rura z tworzywa sztucznego. najwyższy punkt 2,5 m nad sterownikiem. Zgodnie z instrukcjami i opisem kontrolera musi on zapewnić działanie systemu zaopatrzenia w wodę w domu jako pełnoprawna domowa przepompownia. Podczas używania zimnej wody tak się dzieje.
Pompa wytwarza ciśnienie odcięcia około 2,2 MPa, włączenie następuje przy ciśnieniu około 1,1 MPa. Pompa włącza się i wyłącza, nie ma żadnych dowolnych wtrąceń wskazujących na wyciek w systemie, a także nie ma wycieków do oka na połączeniach rurociągów. Jednak gdy natychmiastowy podgrzewacz wody typu Delimano zostanie włączony po krótkim czasie użytkowania (około 3 minut), lampka kontrolna w systemie suchobiegu zapali się na sterowniku i wyłączy pompę. Jeśli podgrzewacz wody wyłączy się wcześniej, wówczas gdy system działa do momentu osiągnięcia ciśnienia wyłączenia, ta sama historia się powtarza. Ponowne uruchomienie systemu pozycji nie zmienia się. Trwa to do momentu otwarcia kranu w celu spuszczenia zimnej wody w dowolnym innym miejscu.
Po chwili do 1 litra. spuszczanie wody z tego wszystkiego wraca do normy. Za radą przedstawiciela producenta próbowałem zmienić ciśnienie przełączania za pomocą śruby regulacyjnej - to nie pomogło, kupiłem akumulator hydrauliczny i zamontowałem go w systemie (zainstalowałem go zarówno przed, jak i po sterowniku), ale to też nic nie zmieniło. Przedstawiciele centrum serwisowego producenta w Kijowie twierdzą, że moja pompa nie zapewnia wystarczającego ciśnienia (przy ich bardziej „zaawansowanej” pompie, podczas sprawdzania sterownika ciśnienie wyłączenia wynosiło około 4 MPa.) Nie uważali za konieczne sprawdzenie działania z wyżej wymienionym podgrzewaczem wody, ponieważ wszystko jest dla nich jasne (kup od nas nową pompę, a będziesz szczęśliwy).
Powiedz mi, co mam robić? Wypluj drogą zaawansowaną elektronikę i zainstaluj typowy przekaźnik mechaniczny, czy jest jakiś powód, dla którego nie mogę wymyślić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dzień dobry, Alexander.We wszystkich przypadkach przechodzę od prawidłowej regulacji za pomocą śruby i instalacji akumulatora.
Pozostają tylko dwa:
1. Przejdź do warunków centrum serwisowego i zainstaluj oferowaną przez nich pompę. Wstępnie wyrażając im swoje warunki. Wskazane jest zamówienie od nich instalacji. W takim przypadku przyjdą z „modną” pompą, zainstalują się, a ty przyjmiesz pracę. Bez ciśnienia, bez obliczeń.
2. Gorsza opcja. Podczas lutowania gorącej rury hydraulicy mogą wykonać wewnętrzny „napływ”. Prawdopodobnie możliwe jest wykrycie tylko poprzez umieszczenie kamery we wnętrzu rurociągu i, w przypadku potwierdzenia, lutowanie wadliwych połączeń. Ryc. 1 i 2 dla zrozumienia wizualnego.
Najgorsze jest to, że jeśli rurociąg zostanie zamurowany w ścianie i wykonane zostaną naprawy, najpierw należy wykluczyć działanie pompy. Możliwe jest, że pompa nie wytworzy niezbędnego ciśnienia (biorąc pod uwagę twój maksymalny punkt zasilania 5 metrów), duża liczba kątów i przegubów powoduje utratę ciśnienia.
Na wszelki wypadek upewnij się, że zawór kulowy jest zainstalowany na wylocie kolumny.
Ponadto zalecamy zapoznanie się z naszymi powiązany artykuł.