Jak obliczyć rozmiar prostokątnego kanału wentylacyjnego na 150 rur?
Dzień dobry Powiedz mi, proszę, jeśli mój projekt ma kanał wentylacyjny o średnicy 150 mm, to jaki rozmiar mogę zainstalować prostokątny kanał wentylacyjny? Znaleziono 204 * 60 z przejściem do rury 150. Ale czy nadaje się do zastąpienia 150 rur? Dziękuję
Komentarze odwiedzających
Dodaj komentarz
Witam Przy obliczaniu należy przejść od średnicy równoważnej, tj. średnica kanału o przekroju w kształcie koła, gdzie strata tarcia jest równa odpowiedniej wartości w kanale o przekroju prostokątnym o tej samej długości.
Średnicę zastępczą przekroju prostokątnego oblicza się w następujący sposób: De = 1,30 x ((204 x 60) 0,625) / (204 + 60) 0,25) = 150, gdzie De jest równoważną średnicą w mm.
Oznacza to, że okrągły kanał ma pole przekroju mniejsze niż odpowiedni parametr kanału z przekrojem w kształcie prostokąta o równoważnej średnicy. Biorąc pod uwagę, że pola przekroju - okrągłe i prostokątne, są równe, obwód przekroju prostokątnego powinien być większy niż obwód:
1. Wartość obwodu: 204 x 2 + 60 x 2 = 528 mm;
2. Obwód: 2 x π x R = 2 x 3,14 x 75 = 471 mm.
Jak widać, warunek nie jest spełniony, dlatego kanał 204 x 60 nie może zastąpić rury o średnicy 150.
Być może będziesz przydatny ten artykułgdzie znajdziesz wzory i przykłady obliczeń na nich.
Jeśli znana jest równoważna średnica, bez prostokątnych obliczeń można znaleźć boki prostokątnego kanału zgodnie z tabelą załączoną poniżej.