Jak obliczyć rozmiar prostokątnego kanału wentylacyjnego na 150 rur?

Galina
1
odpowiedź
647
widoki

Dzień dobry Powiedz mi, proszę, jeśli mój projekt ma kanał wentylacyjny o średnicy 150 mm, to jaki rozmiar mogę zainstalować prostokątny kanał wentylacyjny? Znaleziono 204 * 60 z przejściem do rury 150. Ale czy nadaje się do zastąpienia 150 rur? Dziękuję

Komentarze odwiedzających
  1. Ekspert
    Alexey Dedyulin
    Ekspert

Witam Przy obliczaniu należy przejść od średnicy równoważnej, tj. średnica kanału o przekroju w kształcie koła, gdzie strata tarcia jest równa odpowiedniej wartości w kanale o przekroju prostokątnym o tej samej długości.

Średnicę zastępczą przekroju prostokątnego oblicza się w następujący sposób: De = 1,30 x ((204 x 60) 0,625) / (204 + 60) 0,25) = 150, gdzie De jest równoważną średnicą w mm.

Oznacza to, że okrągły kanał ma pole przekroju mniejsze niż odpowiedni parametr kanału z przekrojem w kształcie prostokąta o równoważnej średnicy. Biorąc pod uwagę, że pola przekroju - okrągłe i prostokątne, są równe, obwód przekroju prostokątnego powinien być większy niż obwód:

1. Wartość obwodu: 204 x 2 + 60 x 2 = 528 mm;
    2. Obwód: 2 x π x R = 2 x 3,14 x 75 = 471 mm.

Jak widać, warunek nie jest spełniony, dlatego kanał 204 x 60 nie może zastąpić rury o średnicy 150.

Być może będziesz przydatny ten artykułgdzie znajdziesz wzory i przykłady obliczeń na nich.
    Jeśli znana jest równoważna średnica, bez prostokątnych obliczeń można znaleźć boki prostokątnego kanału zgodnie z tabelą załączoną poniżej.

Załączone zdjęcia:

Baseny

Pompy

Ocieplenie